Missing Event Data
Weerstand hoort bij het leven, het schuurt, het zet ons op scherp en geeft ons een uitgekiende mogelijkheid om onszelf beter te leren kennen. Bovendien geeft het ons de kans ons “kleine zelf” te overstijgen en daarmee nieuwe energie vrij te maken. Plezier en vreugde kunnen vrijkomen als we onze weerstand weten om te zetten. Weerstand is prachtig, maar niet bedoeld om tijdenlang in te blijven hangen. Dat merkte ik ook tijdens de klimtocht rond Mount Kailash in Tibet die ik in juli maakte.

Het was afzien, de hoogte, de sneeuw die in stormen om me heen raasden, het gekraak van brekend sneeuw in kleine lawines op de bergflank. Het zwaarste was het gevoel geen zuurstof en energie in mijn lichaam te hebben om nog 1 volgende stap te zetten om de 5600 meter hoge pas over te steken. Gelukkig kwam er echt een einde aan de tocht. Wat een plezier er door mijn aderen stroomde toen ik mijn weerstand liefdevol had bejegend en toch voorzichtig stap voor stap was doorgegaan om de top te bereiken. De afdaling was daardoor makkelijk, zowat huppelend sprong ik van steen naar steen. Een golf van ontspanning en nieuwe kracht overspoelde me. Het was gelukt!

Inmiddels weer terug van mijn wekenlange enerverende reis naar het bijzondere land Tibet, heb ik weer nieuwe weerstanden te overbruggen. Ja, dat gaat gewoon door. Weerstand kent vele gezichten. Ergens tegen aanhikken, die ervaring zal iedereen wel kennen. Het heel goed weten in je hoofd en het toch niet van de grond krijgen. Opeens irrationeel emotioneel worden; boos, verdrietig of bang. Je kop in het zand steken, met een grote bocht ergens omheen lopen, met de pakken neer willen gaan zitten of maar geen besluit kunnen nemen: weerstand heeft vele gezichten. Het is dan ook niet altijd meteen duidelijk dat het om weerstand gaat. Ergens is dat maar goed ook. Je kunt namelijk maar beter geen weerstand tegen weerstand ontwikkelen.

Hoewel het misschien een aantrekkelijk vooruitzicht lijkt om weerstandsloos door het leven gaan, blijft dat een illusie. Het leven geeft je op deze manier de kans om jezelf te ontwikkelen, want waar je weerstand tegen hebt, dat zegt iets over jou. Heb je weerstand om je te committeren aan iets? Ervaar je weerstand om los te laten? Door je weerstand te onderzoeken kom je meer te weten over wat je fijn vindt of juist moeilijk of waar je bang voor bent. Het scherpt je, geeft je de kans om jezelf te leren kennen, je “kleine zelf” te ontgroeien en vrede te sluiten met dat wat is en wie jij bent.

In je weerstand ligt de kern verstopt van diepe vreugde en plezier. Het accepteren en transformeren van je weerstand zal die kracht vrijmaken in jezelf. Ik zeg het vaker, maar meen het uit het diepst van mijn hart: dat gun ik jou van harte!

En hoe dan vraag je jezelf misschien af? Hoe je transformeert, kan ik (nog) niet uitleggen in woorden, maar ik kan het wel laten ervaren. Als je wilt, maak gewoon eens vrijblijvend en kosteloos een afspraak met me voor een 20 minuten sessie. Dan kan ik je aan den lijven laten voelen wat ik in woorden probeer over te brengen.

Een liefdevolle groet,

Laura Jonker