vrij10mei19:4521:45Evenement geweestvan wond naar wijsheid 10 meieen krachtig liefdevolle manier om je pijn en blokkades om te zetten 19:45 - 21:45


zat11mei10:3012:45Evenement geweestVan wond naar wijsheid 11 meieen krachtig liefdevolle manier om je pijn en blokkades om te zetten 10:30 - 12:45


zon12mei10:3012:30Evenement geweestVan wond naar wijsheid 12 meieen krachtig liefdevolle manier om je pijn en blokkades om te zetten 10:30 - 12:30

Verander je wonden in wijsheid en vind rust in je hart

Pijnprikkels vormen een sterke stimulans voor ons bewustzijn en onze aandacht. Ze kunnen zo direct en omvattend zijn dat we ons bewustzijn verbinden met de pijn waardoor wijsheid en liefde verloren raakt. Als we deze verbinding daarna niet herstellen, onze pijn helen, bijvoorbeeld in meditatie, kan de pijn zich gaan isoleren en een serieuze blokkade vormen in ons fysieke, emotionele, psychische of spirituele lichaam. 

Deze blokkade kan ervoor zorgen dat je blijft hangen, haperen, in rondjes draaien, niet door kan pakken, er niet uit komt, zelfs terwijl de allereerste pijn allang verdwenen is. Het kan ook zijn dat je een continu vaag of drukkend gevoel ervaart, wat niet meer te herleiden is tot een concreet voorval. Je kunt ook je overvallen voelen door een gevoel van gemis of zeurende afwezigheid. Of een sluimerend weten dat er nog iets is, maar wat je niet meer kunt pakken. Of misschien ken je dit? Je weet “het” allang, maar je krijg het niet geleefd.

Dat komt doordat je de eigen wijsheid van een gebeurtenis nog niet geïntegreerd hebt in je lichaam, en gestopt bent bij de ervaring van pijn of ongemak. Vreemd is dat niet, want het is normaal voor ons mensen om de comfortzone op te zoeken. Pijn en ongemak is voor de meesten onder ons, geen comfortzone. Echter willen we ons ont-wikkelen, dan vraagt ont-wikkeling van ons, dat we net dat stapje erbuiten doen. De deur naar pijn op een kiertje zetten en durven te ervaren, kijken en luisteren. 

In deze workshops leer je een krachtige en liefhebbende manier om je pijn en blokkades om te zetten. Het is gebaseerd op de aanname: Alles wat ons overkomt draagt wijsheid en liefde in zich. Dat is zoals ik net beschreef niet altijd wat ervaren wordt. Door de pijn (bedoeld of onbedoeld) die we ervaren in sommige gebeurtenissen raken we de zin, betekenis en oorspronkelijke goede intentie ervan kwijt. In deze methode herstel je de verbinding met de inherente wijsheid die ten grondslag ligt aan jouw leven.

In deze methode herstel je de verbinding doordat je de pijn serieus neemt en de ruimte geeft. Je destilleert de essentie van de pijn. Het werkt volgens deelnemers “bijzonder” of zelfs “verbluffend”. Je krijgt wijsheid te horen en liefde te ontvangen, die je meteen raakt en op jou van toepassing is. Dat heeft veel meer effect dan algemene boekenwijsheid die we vaak wel kennen, en toch lastig geïntegreerd krijgen in ons leven. Jouw pijn of (emotionele) blokkades zijn een voorbode voor jouw wijsheid en liefde voor je leven. Ik leer je om deze essentiële toevoeging in je lichaam en bewustzijn te integreren, zodat je lichter door het leven kan gaan.

Doordat je de ontvangen en geïntegreerde wijsheid daarna verbindt aan een concreet symbool of handeling, kun je de liefde voor jezelf gaan invlechten in je dagelijkse leven. Dat maakt dat deze techniek lang en diepgaand doorwerkt als je ervoor openstaat en besluit om de wijsheid serieus te nemen.

Deze techniek heb ik ontvangen uit mijn meditatieve contact met de Tibetaanse yogini Yeshe Tsogyal die leefde in de 7e eeuw. Zij was een belangrijke grondlegger van het Tibetaans boeddhisme als weg om innerlijke bevrijding te vinden en anderen te ondersteunen op hun levenspad. De methode werkt in haar traditie; bevrijdend, verlichtend en helend.

De workshop heeft tot doel dat

  • de pijn kan verdwijnen omdat je de wijsheid hebt ontvangen
  • de pijn kan verdwijnen omdat je de wijsheid hebt geïntegreerd
  • je begrijpt waarom de pijn in je leven was, zodat je niet nogmaals deze situatie hoeft door te maken
  • je een verbinding aangaat met een helper in je leven en begrijpt waarom deze persoon in je leven is
  • je een concreet symbool ontvangt zodat je de wijsheid in je dagelijkse leven kan gaan invlechten
  • je ervaart hoe belangrijk het is om open te staan voor de wijsheid in iedere gebeurtenis
  • je ervaart hoe belangrijk het is om open te staan voor de pijn die soms nodig is om bij de wijsheid te komen

Ik heet je van harte welkom om mee te doen en het zelf te ervaren!

X